Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s van je website. Het is enerzijds een nuttig hulpmiddel voor websitebezoekers, maar bovenal onmisbaar voor technische SEO-optimalisaties.

Er bestaan twee soorten sitemaps:

  • Een XML-sitemap, nuttig voor zoekmachines
  • Een HTML-sitemap, nuttig voor websitebezoekers

Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap is bedoeld voor zoekmachines en toont alle pagina’s die gecrawled mogen worden. Dankzij een XML-sitemap weten crawlers meteen welke pagina’s je op je website kan bereiken. Als zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo een goed overzicht van je website krijgen dankzij de sitemap. Het hebben van een XML-sitemap is één van de ranking factoren van Google.

Naast een overzicht van de te crawlen URL’s kan een zoekmachine via de sitemap eenvoudig achterhalen wanneer de pagina het laatst bewerkt werd. Alsook hoe belangrijk een pagina is ten opzichte van andere webpagina's. Dit wordt aangegeven op basis van een ‘priority’ nummer. Je homepage krijgt meestal prioriteit 1, want deze is belangrijker, dan de onderliggende pagina’s.

Als er reeds een sitemap van je site bestaat, vind je die meestal via www.domeinnaam.be/sitemap.xml. Onze sitemap vind je bijvoorbeeld via https://www.ambitious.be/sitemap.xml

Het is daarnaast ook aangeraden om je XML-sitemap toe te voegen aan Google Search Console, zodat je fouten meteen kan opsporen en oplossen.

Wat is een HTML-sitemap?

Een sitemap is niet enkel nuttig voor zoekmachines, maar ook voor websitebezoekers. Dit wordt een HTML-sitemap genoemd. Zie het als een soort zoekfunctie, een HTML-sitemap biedt de bezoeker een overzicht van alle pagina’s op je website.

Heb je bijkomende vragen? Of wens je een offerte voor soortgelijke ondersteuning?Neem vrijblijvend contact op
Share this answer