Om een oude url te herleiden naar een nieuwe url maken we gebruik van redirects. Het instellen van een redirect gebeurt in je CMS en er bestaan verschillende soorten, de meest voorkomende zijn:

  • 301 of permanent redirect: Dit type redirect geeft aan dat de oorspronkelijke URL permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie.
  • 302 Redirect (tijdelijke Redirect): Dit type redirect geeft aan dat de oorspronkelijke URL tijdelijk is verplaatst naar een nieuwe locatie. Dit is handig wanneer een pagina tijdelijk niet beschikbaar is of in onderhoud is en je wilt dat gebruikers naar een alternatieve pagina worden geleid

Wanneer je grote werken uitvoert aan je website of je zorgt voor een volledig nieuwe website kan het zijn dat je websitestructuur verandert waardoor ook heel wat url's gewijzigd worden. Om ervoor te zorgen dat de oude url's nog steeds werken (en je zeker geen interessant verkeer misloopt) zullen we heel wat 301-redirects instellen. Een redirectplan is dus het overzicht van alle oude url's die gewijzigd zullen moeten worden samen met hun nieuwe url. Op die manier komen je bezoekers niet terecht op een pagina die niet meer bestaat.

Het is handig om na het instellen van een redirectplan ook een volledige SEO-scan te doen en ook custom event tracking, backlinks en advertentie-url's na te kijken. Zo zorg je voor een foutloze gebruikservaring

Share this answer