Of je website nu in Drupal, Wordpress of zelfs in Squarespace gemaakt is, SEO moet je in elke situatie toepassen om beter te scoren in de zoekresultaten op Google. Om het je gemakkelijker te maken en jezelf van een zoektocht te besparen, zetten we graag onze top 5 aan SEO-tools op een rijtje zodat ja er zelf snel mee aan de slag kan gaan.

SEO: een korte herhaling

SEO staat voor Search Engine Optimization of in het Nederlands zoekmachine optimalisatie. Bij SEO-optimalisaties ga je ervoor zorgen dat bepaalde SEO-factoren correct en volledig worden aangemaakt en ingevuld zodat Google je website beter kan lezen en interpreteren. Dankzij deze optimalisaties zal je website beter, en dus hoger, scoren in de zoekresultaten op Google.

Wil je graag meer weten welke SEO-optimalisaties uit te voeren voor jouw website? Lees dan zeker ook de info over SEO-audit of vraag je eigen SEO quickscan aan.

visual over SEO tools

Tool 1: ahrefs

Zoek je een complete tool waar je verschillende zaken mee kan doen zoals je website scannen op content maar ook op technische SEO? Eentje die je helpt bij een grondige keyword analyse? Dan is ahrefs zeker een aanrader. Deze tool is echter wel betalend, maar dat garandeert dan ook een betere werking t.o.v. gratis tools. Deze tool wordt dan ook door vele marketeers en SEO-experten gekozen en is daardoor geschikt voor marketeers die al wat kennis hebben van SEO en er op regelmatige (dagelijkse) basis mee werken.

Tool 2: Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool en is een absolute must om op te zetten. Heb je deze nog niet geactiveerd, dan lees je best dit artikel: Google Search Console opzetten in 7 stappen.

Google Search Console geeft je extra inzichten in hoe je website reeds in Google scoort. Zo zal je kunnen zien met welke keywords je reeds bezoekers naar je website haalt en welke positie je met deze keywords in de resultaten behaald. Wil je bij bepaalde keywords graag hoger scoren? Dan kan je je content beter afstemmen op die keywords.

Tool 3: MOZ toolbar

Zowel het volledige Moz Pro als de gratis Moz toolbar worden door vele marketers aangeraden als goede SEO-tools. Zelf kozen we voor een snelle checker met de Moz toolbar. Met deze toolbar kan je namelijk heel snel een oogje werpen op de basis SEO van een bepaalde pagina. Zo zie je dus of je page title, meta description, H1, … ingevuld zijn en/of deze toe zijn aan optimalisatie. Deze toolbar is een extensie die je gratis op Google Chrome (of andere browsers) kan installeren.

Tool 4: Yoast SEO

Yoast SEO is een website plugin die je helpt om je SEO op punt te zetten. Gratis en uiterst gemakkelijk in gebruik. Zo zal je per pagina een score zien om je SEO te verbeteren. Vul daarom je page title, meta description, … volledig in met een focus op keywords waar je graag mee wenst te scoren.

Let wel op: deze plugin werkt voornamelijk op Wordpress websites. Er bestaat wel een module voor Drupal die op gelijkaardige wijze werkt maar deze is niet meer geassocieerd met Yoast SEO. Zo zal je voor alle technologieën wel vergelijkbare toepassingen kunnen terugvinden.

Tool 5: Answer the public

Wil je graag content aan je website toevoegen zoals een blog? Of misschien ben je gewoon op zoek naar inspiratie om de inhoud op je website te verbeteren naar SEO toe? Dan is Answer the public een zeer leuke om eens te gebruiken. Helaas kan je de gratis versie enkel gebruiken in het Engels maar desalniettemin geeft het je ideeën om je SEO, en soms ook je SEA, te verbeteren. Probeer hem zeker eens uit!

Uiteraard zijn dit maar enkele van de vele tools die beschikbaar zijn. Maar als we feedback en reviews van marketeers lezen, krijgen deze tools een hoge score en worden ze vaak aangeraden. Afhankelijk van hoe diep je in SEO wil duiken, zal je misschien een beetje verder moeten zoeken. Bovenstaand lijstje is in ieder geval al een sterke starter voor 2020!

Wil je toch liever wat ondersteuning in je SEO-traject?Contact
Share this post