Als de resultaten van je website of je campagne tegenvallen, zijn er veel elementen die je kan onderzoeken. Velen gaan ongestructureerd op zoek naar die ene zondebok, meestal een onderpresterend kanaal. Maar wat gebeurt er nu effectief op je website?
Als marketeer heb je veel oog voor campagnes. Logisch, je wil meer resultaat dus je focust op meer verkeer. Maar nieuwe campagnes zijn zelden van meet af aan succesvol. Langlopende Google Ads niet, en socialmedia-campagnes evenmin. Als de resultaten tegenvallen, wordt elke campagne-element kritisch bekeken:
Geen slechte vragen. Maar tenzij er echt geblunderd is, brengen ze je niet dichter tot de oplossing van het probleem. Je campagnes leven namelijk niet in een vacuüm. Wat je nodig hebt is een brede blik die rekening houdt met de manier waarop je website en je campagnes op elkaar inwerken.
Marketeers kunnen hier leren van conversiespecialisten: zij weten namelijk al langer dat conversies het eindproduct zijn van een complex geheel van elementen. Een handig kader dat vaak gebruikt wordt is de conversiepiramide. Oorspronkelijk ontwikkeld door Bryan and Jeffrey Eisenberg, presenteren wij hier een aangepaste versie van Matthew Roach.
Dit model deelt je marketingactiviteit op in de vijf belangrijkste onderdelen. Van de basis tot de top krijg je een piramide met vijf lagen:
Wat maakt dit model zo waardevol?
Het is een natuurlijke reflex om onderpresenterende campagnes aan een kritische blik te onderwerpen. Je kan echter niet overschatten hoe in onze ervaring resultaten uitblijven door oude technische bugs of een barslechte gebruikerservaring.
Vaak raak je hier ook organisatorische pijnpunten omdat er sprake is van meerdere stakeholders zoals een IT-afdeling of een andere afdeling met andere prioriteiten. Dit maakt het een groter en moeilijker project maar absoluut de investering waard: aan het eind van de rit heb je zowel een betere website als een betere organisatie. Verder werken op een zwakke basis zal je op lange termijn geld kosten zonder de nodige return.