VSEO staat voor video search engine optimization. Scoor beter én hoger in de zoekresultaten van YouTube door deze VSEO-tips toe te passen in je video marketing strategie!
Video SEO (VSEO) staat voor Video Search Engine Optimization. SEO ken je ondertussen al wel: we zorgen ervoor dat je website hoger in de zoekresultaten komt te staan in Google door o.a. de inhoud van je website te optimaliseren naar wat mensen nu juist opzoeken.
Video SEO werkt gelijkaardig. Ben je een vlogger of heb je gewoon leuke, educatieve of informatieve filmpjes te delen met je doelpubliek? Scoor dan beter én hoger in de zoekresultaten van YouTube door deze VSEO-tips toe te passen in je video marketing strategie!
De titel van je video is superbelangrijk. Niet alleen zal YouTube de connectie leggen met gerelateerde zoekopdrachten maar deze oneliner gaat mensen overtuigen om je video te bekijken. Een onderzoek naar veelgebruikte termen en populaire zoekopdrachten is dus zeker aan de orde als je graag hoog in de zoekresultaten wilt verschijnen.
Voorbeeld
Het onderwerp van onze video gaat over video marketing. De titel van het filmpje kan dan volgende zijn: “Video Marketing, 5 tips om beter te scoren”.
Test het zelf maar eens uit. Als je een bepaalde zoekopdracht in YouTube doet, zal je zien dat bij de eerste resultaten het keyword vooraan in de titel staat.
Nog een kleine extra tip i.v.m. goede titels voor je video te verzinnen: gebruik op het einde van je titel tekst tussen haakjes. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van tekst tussen haken mensen sneller aanzet tot klikken. Het spreekt voor zich dat je nuttige en relevante termen moet gebruiken.
Ik pas de titel aan naar: “Video Marketing, 5 tips om beter te scoren (deel 1)”
Oké, misschien nog een laatste aanvulling: maak je titel van deze tijd. Zorg ervoor dat het jaar in je titel staat. Mensen zoeken vaak naar actuele en recente content door het jaargetal toe te voegen aan hun zoekopdracht. Het levert je maar liefst 38% meer klikken op!
Onze titel ziet er dan als volgt uit: “Video Marketing, 5 tips om beter te scoren in 2018 (deel 1)”
Net zoals bij content op je website, moet ook je video van een beschrijving voorzien zijn om beter te scoren. Neem dus even de tijd en omschrijf in 100 tot 200 woorden wat je in je video vertelt. Geef geen details mee, daarvoor moeten ze je video bekijken. Houd ook hier rekening met de keywords uit je analyse.
Je kan je video ook voorzien van tags. De meeste mensen zijn geneigd om hier zo veel mogelijk tags aan toe te voegen, maar dat is in feite fout. YouTube gebruikt deze tags om je video onder bepaalde onderwerpen te categoriseren. Gebruik je te véél tags, kan het voorvallen dat YouTube je video niet in een bepaalde context kan onderbrengen en je video zelfs niet categoriseert. Een gemiste kans dus. Begin bij je keyword, voeg enkele varianten van je keyword toe en kies dan eventueel keywords die iets breder je onderwerp omschrijven.
Tenslotte heb je nog de thumbnail of videominiatuur. De afbeelding die je te zien krijgt als je tussen de zoekresultaten verschijnt en die meteen de aandacht moet trekken. Toon daarom meteen op een visuele manier waar je video over gaat. Gebruik kleuren die opvallen en probeer de tekst zo beperkt en zo groot mogelijk te maken.
Video’s met veel reacties, deelacties of likes worden hoger in de zoekresultaten getoond. YouTube vindt engagement op video’s leuk en zal je daarvoor belonen. Probeer dit daarom te stimuleren door gebruik te maken van inhoudelijke CTA’s. Stel mensen eerder een vraag over je inhoud dan hen naar je website te proberen lokken. Je kan dit op het einde van je filmpje toevoegen.
Voorbeeld
Met welke VSEO-tip ga jij eerst aan de slag gaan?
Verschijn je al hoog in de zoekresultaten? Oké, dan gaan we nog een stapje verder. Gebruik je tags uit tip 2 zodanig dat jouw video ook als voorgestelde video verschijnt bij anderen.
Dit doe je best door eens te gaan kijken naar wat anderen als tags gebruiken. Gebruik dezelfde tags zodat YouTube jouw video als voorgestelde video toont naast die van je concurrenten. Wedden dat je kijkers zal kunnen stelen?
P.S.: je kan hiervoor de handige en gratis tool TubeBuddy gebruiken. Helemaal YouTube-proof met een hoop extra (analytische) inzichten van zowel jouw video’s als die van anderen.
Eens je video’s een tijdje online staan, neem je deze best eens onder de loep. YouTube voorziet Analytics waarin je kan zien hoe je video’s het doen. Vandaag bekijken we enkel de doelgroep retentie of audience retention. Bekijk dit video per video en ga op zoek naar pieken in je grafiek. Zoek uit welk beeld tijdens die piek te zien was. Dit kan een grafiek geweest zijn, een verandering in beeld of misschien iets nuttigs dat gezegd werd. Dit soort pieken duiden aan wat kijkers graag zien. Pas deze tips dan zeker toe in je volgende video’s. Dit soort zaken stimuleren ook de kijktijd (= de tijd die kijkers naar je filmpje kijken). Hoe langer de kijktijd, hoe … Dat kan je wellicht al wel zelf invullen ;-).
Weetje: video’s tussen 8 en 15 minuten scoren het best. Omdat langere video’s ook de mogelijkheid bieden om een langere kijktijd te stimuleren.